Erişkinlerde hiperaktivite-dürtüselliğe bağlı, fazla konuşma, karşısındakinin sözünü kesme, içsel huzursuzluk hissi, sürekli meşgul olma, genellikle aktif işler seçmeye çalışma, çabuk sinirlenme, ani iş değişiklikleri ya da ani kararlar verme, birden ilişkileri sonlandırma, dikkatsizce araba kullanma, kazaya yatkın olma şeklinde DEHB belirtileri görülür.
Erişkin DEHB’de masa başı işler yerine, genelde hareket olanağı veren işler tercih edilir. Huzursuzluk ve hareket etme hissi fazladır ve birlikte yaşayanlar açısından sürekli hareket halindeki böyle birini izlemek yorucudur. DEHB’ye karşın bir kişinin belirli bir iş ortamında çalışıyor olması ve başarılı olması, bozukluğun oluşturacağı olumsuz etkiler göz önüne alındığında ortalama ya da daha fazla bir zeka düzeyini gerektirmektedir. Burada tüm kapasiteyi kullanamama söz konusudur.
Bazı olgular başlangıçta yöneticilerin zoru ile az da olsa denetimi sağlayarak işlerinde hızla yükselirler. Ancak yönetici konumundaki gibi sürekli oturmak gerektiğinde ve denetlenme gevşediğinde sıkıntı başlayabilir. Olgularda sürekli dağınık bir çalışma masası, yerinden kalkmaya yönelik çeşitli bahaneler tipiktir.
Hiperaktivite, iş dışındaki ortamlarda da kendini gösterir. Çocuk yetiştirme, akraba ve arkadaş gezmeleri gibi evliliğin gereklilikleri, kurallı ortamları, daha sakin ve sabır gerektiren durumları gerektirdiği için uyum sorunlarına yol açar.
Fazla konuşma, karşılıklı iletişimde dinleyememe, sık sık karşısındaki kişinin sözünü kesme, sırasını bekleyememe gibi belirtiler bazı erişkin olguların kendileri tarafından da fark edilmekte ve bu kişiler söz konusu belirtileri denetlemeye ilişkin büyük bir çaba sarf ettiklerini belirtmektedirler.
Dürtüsellik bir alet ya da araç kullanma sırasında da sıkıntıya yol açar. Araba kullanırken yaşanan kural ihlalleri en sık karşılaşılan sorunlardandır.
Erişkin DEHB olguları, bozukluğun olduğu çocuk ve ergenler gibi belirgin organizasyon sorunları yaşamaktadırlar. Bu sorunlar zaman kullanımında ve gerekli malzemenin düzenlenmesinde ortaya çıkar. DEHB’li erişkinlerde, ev ya da işyerinde bir program yapabilme, zamanı ve malzemeyi etkin kullanabilme becerisi yoktur. Bu büyük düzenleme sorunu; işte, kişisel ya da ailesine ayırdığı zamanda ortaya çıkmaktadır.
Dikkatsizliğe bağlı organizasyon sorunlarında görsel dikkatin bozukluğu ya da dikkatin kayması söz konusudur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder