1 Ağustos 2016 Pazartesi

İş ve İstihdam Sorunları

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan erişkinlerin en büyük güçlüklerinden biri işyeri ile ilgilidir. Genelde, 20. yüzyılın ikinci yarısındaki pek çok işçiye, büyük üretim aletlerindeki mekanik dişliler olarak dizayn edilen işlerin sonucundaki üretimlerine bakılarak saat üzerinden ödeme yapılır. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan yetişkinlerin, kurallarla yönetilen bu organizasyonlarda çalışması istenmektedir ve fakat bu durum dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan için her zaman başarıya ulaşmaz. 
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan kişilerin işyerinde sayısız güçlükleri vardır. Sürekli dikkatsizlik hatası yapan bir çalışanın bu gibi davranışları; çalışma arkadaşları ve yöneticisi tarafından, “özensiz davranan, savsaklayan, işine yeteri kadar önem vermeyen, sakar, kendisine verilen görevleri baştan savan” şeklinde etiketlenmesine yol açabilir. Neredeyse her toplantıya geç kalan, çalışmalarını zamanında tamamlayamayan veya yanlış işlere odaklanmasının sonucunda yaşanan aksaklıklar yüzünden sürekli özür dilemek zorunda kalan bir kişinin yaptığı bu hatalar, genellikle mizacına atfedilir ve onun klinik bir bozukluğa sahip olabileceği akla gelmez. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ile işyerindeki işlevsellik arasında çok yakın bir ilişki vardır. 
Hem yetişkinler hem de çocuklar motor koordinasyon problemleri yaşarlar. Bununla birlikte, yetişkinlerin yaşadığı motor koordinasyon problemleri, onların istihdamları açısından bir sorun yaratabilir. Ayrıca dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan  yetişkinler yaptıkları işlerle ilgili hafıza, planlama ve tahminlerle ilgili de problemler yaşayabilirler. Tüm bunların yanı sıra sözel ifade, iş bölümü, organizasyonel stratejilerin uygulanması ve duygusal heyecanların düzenlenmesi konularında da sıkıntı yaşayabilirler. Çalışanlar, zaman planlamasında, vardiyalarını organize etmede, işlerini takip etmede, talimatları izlemede ve duygusal yüklerinden kurtulmada güçlükler yaşayabilirler. Bunlar, normların üstünde ve ötesindeki aksama düzeylerini değerlendirmede önemli olan belirtilerdir. Zayıf sosyal beceriler ve işleri sürekli olarak erteleme alışkanlığı dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan bireylerde bir dezavantaj yaratabilir ki bu durumda meslektaşlarıyla verimli çalışmada, yönetimi kabul etmede ve/veya diğer kişilerle baş etmede zorluk yaşayabilirler.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan yetişkinler ile dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olmayan yetişkinler karşılaştırıldığında, DEHB’nin, düşük iş performansı, düşük mesleki düzey, zayıf iş istikrarı ve devamsızlık günlerinin fazlalığı gibi işle ilişkili problemlerle ilişkili olduğu belgelenmiştir. Günümüzdeki popüler sağlık ekonomi tartışmaları ile birlikte bunun literatürde daha baskın görüleceği beklenmektedir. DEHB’nin istihdamıyla ile ilgili olarak hem işvereni hem de DEHB’li çalışanları etkileyen pek çok olumsuz sonuç yaşanmaktadır. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan bireylerin işten atılma oranı DEHB’li olmayan bireylerin üç katıdır. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan bireyler ayrıca 10 yıl içinde ortalama iki ya da üç kez iş değiştirirler, düşük performansları ve iş kayıpları ciddi ekonomik problemler yaşamalarına sebep olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder