29 Temmuz 2016 Cuma

Hiperaktif Yetişkinler

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) insanların dikkat toplama ve odaklanmış kalmasını güçleştiren bir durumdur. DEHB’si olan kişi zihnini ve bedenini sakin tutmakta oldukça zorlanır, sıklıkla düşünmeden harekete geçer. Hareketlilik ( hiperaktivite), dikkat eksikliği ve düşünmeden eyleme geçme (dürtüsellik) bireyin günlük yaşamını oldukça zorlaştırır, okul ve iş yaşamını engelleyebilir. Ayrıca arkadaşlar ve aile ile ilişkilerinde de sorunlara neden olabilir.
DEHB olan kişiler genellikle bu zorlukların karakter kusurları olduğunu ya da kendi suçları olduğunu düşünürler. Ancak bilim, DEHB olan kişilerin beyninin çalışmasında biyolojik farklılıklar olduğunu söyler. Bu biyolojik farklılıkların çoğu dikkat ve davranışı kontrol eden  beyin bölgelerinde meydana gelir.
DEHB bir çocuk hastalığı mı?
DEHB’den bahsedildiği zaman sıklıkla akla gelen hareketli, yerinde duramayan, dinlemeyen, sessiz duramayan “hiperaktif” bir çocuktur. Ancak çocuklukta başlayan bu DEHB tablosu yetişkin yaşamda da sıklıkla devam eder.  DEHB olan yetişkinlerin sıklıkla dikkati toplama ve sürdürme ile ilgili ve sonucunu düşünmeden eyleme girişme, kendini frenleme ile ilgili sorunları vardır. DEHB olan bir yetişkinin temel sorunu toplantı tarihleri​ni unutma, işleri yetiştirememe olabilir. Randevu veya sosyal taahhütlerini unutabilirler. DEHB olan erişkinlerin için, projeler organize ve görevleri özellikle zordur. Unutkanlık, dikkat gerektiren işleri tamamlayamama, sık hata yapma, sürekli huzursuz hissetme, patavatsızlık, çok fazla konuşma, konuşurken karşı tarafın sözünü sık bölme, sıra bekleyememe, kolay öfkelenme gibi belirtilerden yakınabilirler.
Birçok yetişkin kendi yaşadığı sıkıntıların bir hastalık olduğunun farkında değilken, çocuklarına DEHB tanısı konmasından sonra benzer belirtileri kendisinin de uzun yıllardır yaşadığını fark eder ve tedaviye başvurur.

Tedavi
DEHB ve yaşattığı başarısızlık, sosyal, mesleki ve ailevi sorunlar kader değildir, tedavi edilebilir. Tedavide ilaçlar kadar ilaç dışı öneriler de önem taşır. İlaç tedavisi hızlı etki eden, yaşam kalitesini artıran ve kolay bir tedavi seçeneğidir. Belirtilerle başa çıkma stratejileri ve bilişsel davranışçı terapi ise problem çözme becerilerini geliştirme, olumsuz davranışları ve alışkanlıkları azaltmaya yardımcı olabilir. Tedavide zamanı daha iyi yönetme, duyguları kontrol etme gibi önemli konular da ele alınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder